Baner

Novosti

Internacionalni muzički festival „Muzika na žici“ u Sarajevu

"Musica ad Hominem" organizira u periodu od 12. do 15. oktobra 2016. godine šesti po redu internacionalni muzički festival „Muzika na žici“ u Sarajevu.

 


U četvrtak, 13. oktobra 2016. godine sa početkom u 19:30 sati nastupit će poznati njemački čelist Manfred Stilz, koji će između ostalog izvoditi i djela njemačkog kompozitora Schumanna.

 

 

Njemačka ambasada u Sarajevu finansirala je ovaj nastup. Koncerti u sklopu festivala održat će se u Domu oružanih snaga BiH, a ulaz je slobodan.

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo učestvuju u globalnoj kampanji Football People Action Weeks

SFK 2000 Sarajevo organizovat će događaj Pogodi za zdravlje /Score for health,  koji je jedan od brojnih na mapi svijeta koji se u mjesecu oktobru dešavaju u sklopu globalne kampanje Football People Action Weeks 2016. Nosilac ovog projekta na svjetskom nivou, Fare Network, koji je ujedno i institucionalni partner FIFA-e, UEFA-e i Vijeća Evrope, odabrao je prijedlog fudbalerki iz Sarajeva koje su željele iskoristiti fudbal kao medij kako bi govorile o važnosti reproduktivnog zdravlja kod žena i pomoći socijalno ugroženim i marginalizovanim ženama u ostvarivanju istog.


U nedjelju se očekuje učešće predstavnika diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, relevantnih vladinih institucija, Fare Networka iz Londona, medija, te brojnih poznatih medijskih ličnosti iz svijeta sporta, muzike i umjetnosti. Učesnici će simbolično šutirati na gol, a svaki pogodak će ostvariti jedan besplatan ginekološki pregled u “Poliklinici Sunce- Agram” za djevojke i žene kojima je taj pregled neophodan.Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo, danas su otputovale za Moskvu, gdje će igrati drugu utakmicu u šesnaestini Lige prvaka protiv ruskog tima Rossyanka.

Održana međunarodna naučna konferencija „Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje?

U okviru tradicionalne manifestacije XVI Dani kriminalističkih nauka, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i CriminalEast održali su Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje? Fakultet kriminalističkih nauka ovom manifestacijom proslavio je rezultate uloženih napora u univerzitetskom obrazovanju kadrova za sve nivoe društvenog sistema odgovornog u sprečavanju i suzbijanju za represiju kriminaliteta. Konferencija je bila prilika da naši bh. naučnici i naučnici iz zemalja regiona izlože ključne teze provedenih i planiranih istraživanja koja su u vezi sa sigurnom budućnosti. Evropsko kriminološko udruženje je donijelo odluku da predstavnicima ovog Fakulteta povjere u 2018. godini organizaciju naučne konferencije vezane za kriminalitet sa svim temama u različitim aspektima, koja će okupiti preko 1000 izlagača. Ovo je jasan pokazatelj da je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije vremenom izrastao u prepoznatljivu akademsku ustanovu i postigao napredan naučni, organizacijski i edukativni nivo, koji ga čini bitnim faktorom Univerziteta u Sarajevu. Zbog eskalacije terorizma posljednjih godina, zbog broja nevinih žrtava, razaranja i posljedica koje izaziva u međunarodnom odnosima, terorizam je postao sve više predmet interesovanja naučnika i stručnjaka iz ove oblasti koji nastoje da definišu ovaj fenomen.
Terorizam se često poistovjećuje sa terorom pod kojim se, u političkom smislu, podrazumijeva preduzimanje akcija nasilja radi zastrašivanja i slamanja otpora onoga prema kome se vrši. Sličnosti imeđu ove dvije pojave je ta što su im žrtve najčešće nedužna lica i što se u oba slučaja teži izazivanju straha i to ne kod žrtve, već kod društvene grupe kojoj žrtva pripada.

Prema statistikama Bosanci i Hercegovci imaju stopu kriminaliteta koja je puno niža od Austrije, Švicarske i Njemačke. Bh. duštva su sklona lojalnosti i privrženosti društvenom sklopu u kojem živimo.  Analize stručnjaka ukazuju da su svi konteksti kriminaliteta i kriminalnih aktivnosti atipična pojava za bh. društvo.

Institut za ekonomiju i mir objavio je listu 163 zemlje svijeta prema svjetskom indeksu mira (GPI), a čak sedam od deset sa najvišim brojem bodova, je u Evropi.  Island je već šestu godinu zaredom na samom vrhu liste najsigurnijih zemalja svijeta, dok je Bosna i Hercegovina na ovoj listi zauzela 60. poziciju od 163 zemlje svijeta. Terorizam kao vid organizovanog kriminala predstavlja jednu od najaktuelnijih debata u savremenoj društvenoj nauci.  Domaći  i međunarodne naučnici i stručnjaci iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija,  ovom prilikom su svojim učešćem  dali doprinos u prezentovanju novih znanja, razmjeni iskustava i vođenju naučnih i stručnih rasprava o predmetnom fenomenu, te na taj način unaprijedli zajedničke ciljeve na uspostavljanju većeg stepena sigurnosti u zajednici, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u državama regiona, i šire.

Samoljubav Festival

Samoljubav Festival bit će održan 14. i 15. oktobra 2016. godine u Kulturnom centru La Kultur. Festival će biti otvoren live nastupom DJ-a Ten Wallsa koji nosi titulu najboljeg što Litva može ponuditi klupskom svijetu. Godinama se nalazi u samom vrhu svjetske elektronske scene, a dospio je i na treće mjesto prestižnih lista UK Single Charts i UK Dance Charts.


Sarajevo će u dva festivalska dana na pet florova rasplesati i više od 15 domaćih DJ-eva. Publici u Kulturnom centru La Kultur predstavit će se: A Skitzo, Amar Kay, DJ Borg, DJ Dizzy Dee, DJ Indy, DJ Joma Maja, Fedja Knajdl, Forniva G. Edd, Gogo BA, Hibrid live, Iosh, Kontra crew, MID9, Pickpocket, Said5 i Splein... Na Samoljubav Festival stiže i ekipa jednog od najpoznatijih klupskih događaja u regionu RNB Confusion.

Za prvi dan Festivala ulaznica košta 30, za drugi dan 15, a cijena karte za oba festivalska dana je 35 KM. Festivalska i ulaznice za nastup Ten Wallsa su u ograničenoj količini i dostupne na kupikartu.ba. Za drugi dan Festivala ulaznice će se moći kupiti samo na ulazu u klub.

Međunarodna naučna konferencija „Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje?“

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Institut
za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije – CriminalEast, u okviru tradicionalne
manifestacije „Dani kriminalističkih nauka“, organizuju XVI međunarodnu naučnu
konferenciju pod nazivom „Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje?“, 6. i 7. oktobra 2016. godine.

Svjesni činjenice da stanje sigurnosti danas sve učestalije narušavaju terorističke i nasilno
ekstremističke prijetnje koje ne poznaju granice, a čija nepredvidivost i dinamika zahtijevaju
organizovane vidove suprotstavljanja i međunarodnu saradnju, organizatori će okupiti oko 50
domaćih i međunarodnih naučnika i stručnjaka iz oblasti kriminalistike, kriminologije i
sigurnosnih studija, koji svojim učešćem mogu dati doprinos prezentovanju novih znanja,
razmjeni iskustava i vođenju naučnih i stručnih rasprava o predmetnom fenomenu, te na taj
način unaprijediti zajedničke ciljeve na uspostavljanju većeg stepena sigurnosti u zajednici,
kako u Bosni i Hercegovini, tako i u državama regiona, a i šire.

 

Baner

Telefoni Radija BA pomoću kojih možete nazivati studio u Sarajevu po lokalnoj taksi vaše države.

+387(0)33 922 000
+1(0)240 491 0127
+1(0)240 491 0127
+45(0)701 427 22
+47(0)210 33 700
+31(0)107 994 544
+44(0)203 014 1433
+41(0)445 671 979
+43(0)1253008-3221

Radio BA na Webu