Baner

Novosti

Rio 2016: Sjedeća odbojka najveća bh. uzdanica!

Na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru večeras će biti otvorene 15. Paraolimpijske igre. Bosnu i Hercegovinu na najvećoj svjetskoj smotri sportista sa invaliditetom predstavljaće ukupno 14 takmičara. Okosnicu naše reprezentacije čine reprezentativci u sjedećoj odbojci koji na paraolimpijadi brane zlato od prije četiri godine iz Londona. Momci selektora Mirze Hrustemoviča su odlučni da svojoj zemlji donesu još jednu, najsjajniju medalju.


Osim dvanaest reprezentativaca u sjedećoj odbojci na paraolimpijskim igrama Bosnu i Hercegovinu će predstavljati i atletičari u bacanju kugle Dženita Klico i Dževad Pandžić. I oni su kandidati za osvajanje medalje.Zastavu BiH na večerašnjoj ceremoniji svečanog otvaranja, koja je planirana za 23 sata po našem vremenu, nosiće atletičarka Dženita Klico.

Igre završavaju 18. septembra.

Zlatan Karic predstavio pjesmu i spot Irie

Zlatan Karić, mladi autor i pjevač predstavlja svoj debitantski singl "Irie", za koji potpisuje tekst i muziku, dok je na aranžmanu sarađivao sa Davorom Logarićem. Mastering je rađen u studiju Nenada Kovačevića.


"Pjesma Irie je nastala kao posljedica zahvalnosti, radosti, straha i nade u trenutku kada sam dobio sina Irie-a. Zbog toga sam želio da ona bude prvi singl kojim ću započeti samostalan rad.

Jer iako se muzikom bavim praktično od kada znam za sebe, rodjenje Irie-a je bio trenutak mog sazrijevanja u svakom smislu, kao čovjeka i kao umjetnika."- Zlatan KarićZlatan svoju muzičku karijeru započinje u ranom djetinjstvu, od muzičke škole  preko zeničke
ratne rep scene do svirki u klubovima i koncertima sa nekoliko bendova među kojima su
Paranoid Android, Cover Art i drugi.Zlatanov muzički pravac je Reggae - svjež i drugačiji. Piše i pjeva na engleskom i bosanskom
jeziku. U muzičkim krugovima i klubovima o Zlatanu se priča kao o posebnom talentu sa jakom
karizmom. Možda najinteresantniji komentar o Zlatanu Karicu dao je Branislav Lovrić: "Jedan od
najmelodičnijih i najkompetentnijih vokala koje sam slušao sa ovih prostora. Čist, emotivno
elokventan, izvrstan u engleskim interpretacijama."

Prilika za zaposlenje u OS BiH za 74 mlade osobe sa fakultetskom diplomom

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je IV javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH. Javni konkurs je objavljen danas i trajat će do 30. septembra 2016.

 

Ovim konkursom u OS BiH se otvaraju 74 formacijska mjesta, različitih rodova i službi, što je idealna prilika za zaposlenje djevojaka i mladića koji imaju završen fakultet i manje od 27 godina na dan 01.01.2018. kada nakon jednogodišnje obuke potpisuju Ugovor o prijemu u vojnu službu.

 

Konkurs je objavljen na stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba, gdje se mogu pronaći svi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati, kao i način apliciranja.

Dublin: Svjetsko prvenstvo u kick boxingu za juniore

Danas je u Dublinu počelo Svjetsko prvenstvo u kick boxingu za juniore.

 

Na svečanom otvaranju zastavu BiH nosio je Mirza Pramenkovic, teškaš od kojeg se najviše očekuje na prvenstvu. Prve borbe su već počele a Mirza se večeras bori protiv ruskog reprezentativca.

Rio 2016: Amel Tuka danas u kvalifikacijama na 800 metara

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nastupiće danas u kvalifikacijama na 800 metara na Olimpijskim igrama u Riju. Najboljeg bh. atletičara, mnogi vide kao kandidata za medalju.

Tuka će u današnjim kvalifikacijama trčati u prvoj od sedam grupa, u kojoj je još sedam atletičara – Boris Berian (SAD), Žan Rudolf (Slo), Kléberson Davide (Bra), Ayanleh Souleiman (Džib), Antoine Gakeme (Bur), Musa Hajdari (Kos) i Abraham Kipchirchir Rotich (Bah). Po tri prvoplasirana atletičara iz svake grupe, te još tri po rezultatima, izborit će nastup u polufinalu u kojem će se kvalifikovati 24 takmičara.

– Tuka i njegov trener Gianni Ghidini, su se “sklonili” od takmičenja, nisu kroz velika takmičenja podizali formu, kao što su to uradili na SP u Pekingu. Tada je išao iz trke u trku snažnije, sa većom konkurencijom, a iz takvih trka on je podigao formu i tada je imao izvanredno dobre rezultate, što je tada potvrdio osvajanjem medalje. Larisa Cerić će na tatami izaći u 16.00 sati, a u 1. kolu eliminacija u kategoriji više od 78 kg borit će se protiv Tunižanke Nihel Rouhou Cheikh, u svom premijernom nastupu na olimpijskim igrama.

Naš najmlađi olimpijac Mihajlo Čeprkalo nastupit će u kvalifikacijama utrke na 1.500 metara slobodnim stilom, koja je na programu 18.10 sati, a 17-godišnji Banjalučanin će plivati u prvoj grupi.

Naturalizovana bh. atletičarka Lucija Kimani nastupiće 14. augusta u maratonu, a bacači kugle Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer 18. augusta.

Od osamostaljenja 1992. godine, BiH je nastupila na svih šest olimpijskih igara koje su održane u Barceloni, Atlanti, Sidneju, Atini, Pekingu i Londonu.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su sedme po redu za predstavnike BiH.

BiH su predstavljali Zlatan Saračević (kugla), Dragan Mustapić (disk), Mirsada Burić (3000 metara), Kada Delić (10 km hodanje), Islam Đugum (maraton), Đuro Kodžo (maraton), Željko Petrović (maraton), Elvir Krehmić (skok u vis), Dijana Kojić (400 metara), Jasmin Salihović (800 metara), Jasminka Guber (1500 metara), Lucija Kimani (maraton), Hamza Alić (kugla), Kemal Mešić (kugla).

Najbolje rezultate ostvarili su Elvir Krehmić i Kada Delić.

Baner

Telefoni Radija BA pomoću kojih možete nazivati studio u Sarajevu po lokalnoj taksi vaše države.

+387(0)33 922 000
+1(0)240 491 0127
+1(0)240 491 0127
+45(0)701 427 22
+47(0)210 33 700
+31(0)107 994 544
+44(0)203 014 1433
+41(0)445 671 979
+43(0)1253008-3221