Baner

Novosti

Sarajevo će dobiti mural posvećen Karimu Zaimoviću

Na Festivalu ulične umjetnosti koji će predstojećeg vikenda na ulice Sarajeva donijeti pregršt zanimljivih sadržaja, u subotu, 23. jula biće predstavljen i mural posvećen Karimu Zaimoviću. Inicijatori ove ideje su Boris Stapić i Aleksandar Saša Brezar, autori stripa The Invisible Man From Sarajevo, nastalog prema priči Karima Zaimovića.

 

U vremenima opsade Sarajeva, Karim je ispisao i odsanjao jednu novu kartografiju grada i biografija njegovih stanovnika tek na korak od naše stvarnosti. Radio emisijom Josif i njegova braća i pričama posthumno objavljenim u zbirci "Tajna džema od malina" dao nam je moć da u mraku maštamo o putovanjima i avanturama, misterijama koje počinju i završavaju na ulicama za koje smo mislili da ih poznajemo do u detalj kroz banalnu rutinu svakodnevne borbe za preživljavanje u opkoljenom gradu.

 

 

Karim Zamović u svom kratkom, ali genijalnom zemaljskom postojanju možda nije stigao naslijediti prethodnu generaciju sarajevskih i bh. umjetnika, ali je ovaj mural prilika za podsjećanje onih novih, mlađih i pametnijih na kulturni prostor u kojem djeluju.

Amel Tuka prvak Dijamantske lige u Monacu

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka je na svom prvom nastupu na Dijamantskoj ligi u društvu najboljih atletičara u utrci na 800 metara osvojio prvo mjesto.Tuka je u sjajnoj trci u kojoj je očarao sve ljubitelje atletike u Monte Carlu ostvario vrijeme od koje mu je donijelo prvu poziciju sa vremenom 1:42.51 te se tako našao ispred svjetski najboljih atletičara.

 

 

Mladi bh. atletičar je u ranijim izjavama za medije kazao kako je sretan što je izborio kartu za Dijamantsku ligu u kojoj se takmiče najbolji atletičari svih vremena.

Bh.blues/rock smotra: 14. Mostar Blues & Rock Festival

Najstarija bh. blues/rock smotra – 14. Mostar Blues & Rock Festival trajat će do 15. jula. Pored nastupa osam bendova, Festival će predstaviti i knjigu “Iscjeljujuća moć bluesa”, novosadskog autora Tibora Nađa.

U tri dana Festivala nastupit će grupe iz Austrije, Hrvatske, Sjedinjenih Država, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mostar Blues & Rock Festival će, pored ostalog, biti mjesto promocije albuma Zorana Čalić Benda “U moru i plamenu”, a nastupit će i američki virtuoz na gitari Pop Chubby i legendarna Yu Grupa.Mlade blues/rock snage predstavit će bosanskohercegovački Rock School Messengers i austrijska grupa Milk +.Svi programi ovogodišnjeg Mostar Blues & Rock Festivala se održavaju u Muzičkom centru Pavarotti.Počeo 44. teatarski festival BiH „Fedra“

U Bugojnu je zvanično otvoren 44. teatarski festival Bosne i Hercegovine „Fedra“, koji će trajati do 20. jula. Organizator festivala je Kulturno-sportski centar, u partnerstvu sa teatrom „Fedra“, dok je generalni pokrovitelj Općina Bugojno. Nakon ceremonije otvaranja,  glumačka ekipa Teatra „Total“ iz Visokog odigrala je prvu predstavu takmičarskog karaktera na Festivalu. Riječ je o predstavi „Hasanaginica“, koja predstavlja remake predstave iz 1994. godine koju je Teatar „Total“ obnovio u znak sjećanja na Gordanu, Veru i Zaima Muzaferiju, troje preminulih umjetnika, koji su ostavili neizbrisiv trag u visočkom i bh. pozorištu.

 

 

Narednih dana, predstavit će se članovi GP  “Jazavac“ iz Banje Luke, Gradskog pozorišta iz Gradiške, Banjalučkog studentskog pozorišta, Gradskog pozorišta iz Trebinja i Pozorišta Travnik. Predstave će ocjenjivati i Žiri publike, koji broji deset članova.

Skok bez aplauza sa Starog mosta za žrtve genocida u Srebrenici

Na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici Mostar je u znaku žalosti.

Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose "Cvijet Srebrenice", a sa Starog mosta u 11 sati i 7 minuta, skokom bez aplauza odana je počast nevinim žrtvama.

 

 

 

 

Skok bez aplauza u organizaciji Kluba skakača u vodu "Mo Stari" izveo je Nermin Sarić koji se prije skoka u hladnu Neretvu pomolio za žrtve Srebrenice.

Baner

Telefoni Radija BA pomoću kojih možete nazivati studio u Sarajevu po lokalnoj taksi vaše države.

+387(0)33 922 000
+1(0)240 491 0127
+1(0)240 491 0127
+45(0)701 427 22
+47(0)210 33 700
+31(0)107 994 544
+44(0)203 014 1433
+41(0)445 671 979
+43(0)1253008-3221