Baner

Novosti

Nova 25. pozorišna sezona najmlađeg sarajevskog teatra

Sarajevski ratni teatar SARTR zvanično će svoju 25. pozorišnu sezonu započeti krajem oktobra premijernim izvođenjem predstave “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova i u režiji Aleša Kurta. No, SARTR-ove predstave su bile izvođene i tokom ljeta, kao i ovog septembra. Zahvaljujući potpori Premijera Kantona Sarajevo i u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u junu, julu i augustu u avliji Muzeja, na repertoaru je bila predstava “Vesela večer u Sarajevu”, predstava koja je izazvala veliko interesovanje kako naših sugrađana tako i mnogobrojnih turista.


A predstava “Mala sirena”, rađena u koprodukciji sa Studiom lutkarstva Sarajevo, bila je u septembru sudionikom dva festivala: 22.Susreta pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu i 23. Međunarodnog festivala dečijih pozorišta u Subotici. U konkurenciji sa 16 predstava iz cijelog svijeta (Kolumbija, Kanada, Indonezija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Bugarska, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Srbija), “Mala sirena” je predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

 

Samo učešće na jednom od najrespektabilnijih festivala u regiji veliko je priznanje predstavi, a nagrada koju je dobila članica ansambla SARTR-a Maja Salkić, za najbolje glumačko ostvarenje, samo je potvrda kvaliteta predstave i kontinuiranog nastojanja SARTR-a da se kroz repertoar afirmiraju i predstave namjenjene najmlađoj publici.  

Sarajevska filharmonija: Otvaranje sezone 2016/2017

Sarajevska filharmonija će nakon ljetne pauze započeti novu sezonu, koncertom na kojem će biti izvedene kompozicije:


Gottfrieda von Einema (Tanz - Rondo), Jeana Sibeliusa (Koncert za violinu i orkestar) i Ludwiga van Beethovena ( Simfonija No.3). Pored maestra Uroša Lajovića i soliste Denisa Goldfelda sa orkestrom će će nastupiti i koncertmajstor Nandor Szederkeny iz Austrije.

 

 

29. septembar 2016. u 20:00
Narodno pozorište Sarajevo

„BH voz“: Talgo vozovi od ponedjeljka u redovnom saobraćaju

Željeznice FBiH će od ponedjeljka, 26. septembra, zvanično pustiti u željeznički putnički saobraćaj Talgo garniture. Nakon uspješno izvršenih priprema i obavljenih testnih vožnji, voz će, za sada, saobraćati po redu vožnje 714/715 na relaciji Sarajevo-Doboj. „BH voz“ će iz Sarajeva polaziti u 16,28 sati, a dolazak u Doboj biće u 19,35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 03,49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06,53 sati.

Cijene karata će ostati iste, uvećane za cijenu rezervacije.

Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj. Kapacitet „BH voza“ je 237 sjedišta (200 sjedišta II razreda, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za invalide). Riječ je o savremenim, brzim nagibnim vozovima koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove.

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke. Na ovoj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na „BH voz“, čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekat.

Također, po završetku remonta tzv. „južne pruge“, planirano je uvođenje „BH voza“ i na relaciji Sarajevo-Mostar- Čapljina, a u ljetnjem periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče.

Zlatni heroji domovine Bosne i Hercegovine!

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, osvajače srebrene medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju, na Sarajevskom  aerodromu dočekali brojni navijači i poštovaoci.  Naše uvijek zlatne momke na sarajevskom aerodromu dočekalo je na stotine Bosanaca i Hercegovaca.Mirza Hrustemović, sekektor bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci rekao je u obraćanju da su na doček došli ljudi koji razumiju sve što ova reprezentacija radi. Dodao je da je, ipak, BiH učestovala u svečanom defileu, te je time ostvaren kontinuitet. Rekao je kako se i samim svečanom defileom zapravo vidi i kakav je odnos prema sportu invalida u BiH.

 

“Kad pričamo o reprezentaciji, ne mogu da kao kapiten to ne spomenem i kažem kome je od sportista BiH najbitnija. Naš kolega i saigrač Benis Kadrić pet dana proveo je u bolnici, imao je dva tromba, jedan ispod koljena, a jedan u preponi. Bilo mu je zabranjeno da se kreće, a kamoli da igra. Iako doktor nije dozvolio, on se spremio i trenirao s nama i odigrao taj meč. Hvala mu”, kazao je Delalić i rasplakao sve prisutne.

Cristiano Ronaldo oduševio muslimane širom svijeta!

Portugalski fudbaler Cristiano Ronaldo nedavno se u potpunosti oporavio od povrede, a u svom prvom nastupu nakon pauze odmah je postigao gol nakon samo šest minuta igre.

 

Ronaldo je jedan od najboljih fudbalera današnjice, a Portugalac se oglasio, prema navodima portala novostilive.com, povodom praznika muslimana Kurban Bajrama i čestitao svim pripadnicima ove vjeroispovijesti.

 

 

“Svim muslimanima širom svijeta čestitam Kurban Bajram sa željom da ove dane provedu u miru i blagostanju sa svojim porodicama.”

Baner

Telefoni Radija BA pomoću kojih možete nazivati studio u Sarajevu po lokalnoj taksi vaše države.

+387(0)33 922 000
+1(0)240 491 0127
+1(0)240 491 0127
+45(0)701 427 22
+47(0)210 33 700
+31(0)107 994 544
+44(0)203 014 1433
+41(0)445 671 979
+43(0)1253008-3221